NAJTEŽA MASOVNA PUCNJAVA U SAD: Proglašeno vanredno stanje na Floridi!

Policija je ubila napadača, kazao je šef policije John Mina. Motiv napada je nepoznat. 


Guverner Floride i gradska uprava Orlanda proglasili su vanredno stanje nakon pucnjave u noćnom klubu u kojem je ubijeno najmanje 50, a povrijeđeno 53 ljudi.

Napad u noćnom klubu u Orlandu okarakteriziran je kao najteža masovna pucnjava u SAD po broju žrtava.
Napadač je identificiran kao Omar Saddiqui Mateen (29), rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čiji su roditelji doselili iz Afganistana.

- Navodno je napadač nazvao hitnu službu prije samog napada da kaže da podržava ISIL i govorio o braći Carnajev, počiniteljima napada na maraton u Bostonu. Ukoliko se to potvrdi, možda bi se moglo doći do zaključka da je napadač takozvani usamljeni vuk koji je inspiriran ISIL-om učinio to što je učinio - javlja AJB.

Bio je dobro naoružan i imao je dozvolu za nošenje oružja. Radio je kao čuvar i bio obučen da koristi oružje. FBI je razgovarao sa njim prije nekoliko godina. Bio je na njihovom radaru, ali nije nikada priveden.

U izjavi šerifa okruga Orange, navodi se da je napad bio "čin domaćeg terorizma".

Pucnjava je počela u 2:00 ujutro u nedjelju. Policajac koji je došao na mjesto događaja zapucao je u napadača u vrijeme dok je on bio ispred kluba. Napadač je onda utrčao u objekat i uzeo taoce.

Policijske ekipe kasnije su oklopnim vozilom probile vrata i ustrijelile napadača.


(doznajemo.com)

Komentari

Noviji Stariji