Izetbegović: Referendum je probni balon za otcjepljenje RS koje će...

Kolegij Stranke demokratske akcije održao je danas sjednicu na kojoj je razgovarano o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj o danu tog bh. entiteta koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“Kolegij SDA smatra da najavljeni referendum predstavlja najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma od vremena kad je on potpisan. Ovo je prvi pokušaj organizacije antidejtonskog referenduma u RS”, kazao je Izetbegović nakon sjednice.

Kako je kazao, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da će prije ili kasnije biti organizovan referendum o otcjepljenju ovog bh. entiteta.

“Zakazani referendum je probni balon za otcjepljenje RS od BiH. Rušenje mirovnog sporazuma će voditi rušenju mira u BiH i u ovom dijelu Evrope. To se planira uraditi 2018. godine. Rušeći Ustav BiH i državne institucije, vodi se u bezakonje, anarhiju, haos i nesigurnost”, poručio je Izetbegović.

Kako je kazao, odgovor međunarodne zajednice i OHR-a na najavu referenduma je nikakav ili mlak.

“Domaće i strane institucije zadužene su za suverenitet državnih institucija svojom pasivnošću i nečinjenjem ohrabruju snage destrukcije. Snage zakona se energično i odmah moraju suproststaviti snagama bezakonja. U BiH ne može doći do mirnog razlaza, ne može do nikakavog. Nijedna stopa ove zemlje neće biti ništa do Bosne i Hercegovine. Te sile treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah. Pozivam OHR da poduzmu radnje da zaštite Ustav”, kazao je Izetbegović.

On je pozvao delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske da, kako je kazao, “bez obzira na stranačku pripadnost, formiraju zajednički patritoski front koji će zaustaviti avanturističko, protivustavno i protivzakonito djelovanje dijela vlasti u RS i stabilizirati prilike u BiH”.

Kako je kazao, na posljednjem sastanku sa Dodikom nije razgovarao o referendumu već o Mehanizmu koordinacije.


(bhmagazin.org)

Komentari

Noviji Stariji