PRAVOSUĐE SRBIJE ISTRAŽUJE MILORADA DODIKA


Vučiću bliski mediji tvrde kako je upravo on zadužen da Dodika sruši prije referenduma, a Pavlovićev advokat jučer je ponovo zatražio ukidanje mjera zabrane

- Zvaničnici Bosne i Hercegovine u saradnji sa zapadnim moćnicima žestoko pritiskaju premijera Aleksandra Vučića da pomogne u hapšenju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ministarstvo pravde BiH dopisom koji je nadležnima u Beograd stigao 17. avgusta ove godine zatražilo je od srpskih vlasti da obezbede dokaze protiv Dodika i to tako što će saslušati više državljana Srbije i dostaviti bankarsku i poresku dokumentaciju o računima i poslovima predsednika RS-a na teritoriji Srbije - tvrde srbijanski mediji, bliski upravo premijeru ove zemlje.


Ništa se ne dešava

Advokat Slobodana Pavlovića, vlasnika Pavlović banke, kaže kako o provjerama Dodikovog kredita u Srbiji ne zna ništa.

- Dobio sam podnesak iz Suda BiH, a danas mi je zadnji rok da se izjasnim o mjerama zabrane gospodinu Pavloviću i to pripremam. Tražiću ponovo da se one ukinu, jer se za sedam mjeseci istraga nije završila i sve stoji u mjestu, kazao nam je jučer Miodrag Stojanović.


U predmetu Pavlović banka Tužilaštva BiH, ispituje se način kupovine vile na Dedinju, vlasnika Milorada Dodika, a riječ je o iznosu od 1.468.373 KM (750.000 eura) kojim je još 2007. godine kupio objekat u Ulici Vaska Pope.

Na naš jučerašnji upit o tome da li su institucije BiH uputile zvanični zahtjev onima susjedne države, a u vezi sa provjerama navoda iz predmeta Pavlović banka, za koji je i sam glavni tužilac BiH Goran Salihović rekao da obuhvata i entitetskog predsjednika, iz Ministarstva pravde BiH odgovorili su:

- Ministarstvo pravde BiH, kao organ veze između BiH i drugih država, u pravilu prosljeđuje sve akte Tužilaštva BiH. Kako se vaš upit odnosi na podatke o konkretnoj tužilačkoj istrazi, nismo u mogućnosti davati bilo kakve podatke niti komentarisati vaše navode.-


No, iz izvora bliskih Vijeću ministara BiH za Oslobođenje je potvrđeno kako srbijansko pravosuđe vrši provjere po nalogu koji je stigao iz naše zemlje.

Stojanović podsjeća kako još čeka i odgovore na dvije apelacije. Jedna je vezana za odlazak na liječenje Slobodana Pavlovića u inostranstvo, dok je druga, uz ponuđeno jemstvo, vezana također za odlazak vlasnika Banke u SAD, kako bi se završila dokapitalizacija, naređena od nadležne agencije.

- Nemam podatak o tome da li je Tužilaštvo BiH zatražilo da se provjeri način kupovine Dodikove vile, ali im samo mogu reći - gospodo tužioci, radite svoj posao! Ni u predmetu Bobar banka se ništa ne dešava. Zastupam ljude u oba predmeta, ali već sam govorio i ponavljam da su oni neuporedivi. U Pavlović banci riječ je o jednom čovjeku i o medijskoj pažnji, dok u Bobar banci imate cijeli sistem davanja kredita i samo je pitanje da li su oni odobravani u skladu sa zakonskom procedurom. U prvoj fazi, krediti su davani vezanim firmama, odnosno onima iz Bobar grupacije i mislim da je Tužilaštvo završilo tek te provjere, istakao je Stojanović, koji u predmetu Bobar banka brani Sonju Kurtumu, bivšu članicu NO banke i Anu Mirosavljević, bivšu direktoricu uprave te banke.


U dopisu u koji je list blizak Vučiću imao uvid “funkcioner Ministarstva pravde BiH, inače Srbin sa inicijalima N. S, navodi da je Dodik pod istragom zbog iznosa 1.468.373 KM (750 hiljada eura) kojim je još 2007. kupio kuću na Dedinju”.

Riječ je o Nikoli Sladoju, pomoćniku ministra pravde BiH za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju u krivičnim stvarima. On nam je jučer poručio kako ne može razgovarati, jer je učesnik jedne od konferencija u Podgorici.

Tužilaštvu BiH Oslobođenje je još prošle sedmice poslalo upit, tražeći odgovore na pitanja da li je tačno da je istraga u predmetu Bobar banka proširena na više osoba (kako tvrde advokati), te da je prvobitno uhapšenima blokirana imovina, zašto se ne sasluša entitetski predsjednik, zbog čega se prvobitno uhapšenima u predmetu Pavlović banka stalno produžavaju mjere zabrane, te da li je tačno da je predmet o izdavanju ličnih dokumenata zatvoren, a da glavnog tužioca BiH obezbjeđuje ili prati po 12 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH? Na sve to dobili smo već dobro poznati odgovor od glasnogovornika Borisa Grubešića: “Tužiteljstvo ne može davati nikakav komentar na navedeni upit.”

Slaviša Raković, ekonomski analitičar, pisanja srbijanskih medija ocjenjuje kao tipičnu zamjenu teza.

- Očito je kako je cijela ova priča sada uvezana i sa aferom Transkripti (glavni tužilac BiH osumnjičen je za odavanje informacija iz predmeta Bobar i Pavlović banka, a mediji su objavili snimak na kojem o tome razgovaraju Dodik i novinar Mate Đaković). Vidite da se atmosfera napuhava u cijelom regionu. Sve ono što je PIC zamjerio Dodiku, i ja mu zamjeram. Nije problem referendum, već sve drugo. Ode se u Zagreb, pa se govori o podjeli države i slično, što je tipično kod nas, da se ne bi razmišljalo o kriminalu, ističe Raković.


Pečat i rentanje

Naredbu o pokretanju istrage u vezi sa kupovinom vile na Dedinju pokrenulo je upravo Tužilaštvo BiH krajem 2015. Naredba je izdata nakon što je 14. decembra izjavu u Tužilaštvu BiH dao Slobodan Pavlović, preko čije banke je Milorad Dodik 2007. prebacio 750 hiljada eura na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je bila vlasnik vile na Dedinju. U ovom predmetu još je ostalo da se sasluša entitetski predsjednik, kako bi se istraga mogla okončati.

Mediji u BiH objavili su dokaze da je Milorad Dodik vlasnik vile, ali i dokaz da je vilu kupio od jednog od ključnih aktera jedne od najvećih afera u RS-u, bivšeg direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića, koji je nekad bio i regionalni direktor češke energetske kompanije ČEZ-za Srbiju. Njih dvojica su zajedno radili u poslu između RS-a i češkog ČEZ-a koji je na kraju rezultirao propadanjem rudnika i TE Gacko, a upravo je Aleksandar Vučić Obradovića smijenio sa mjesta direktora EP-a Srbije.

Češki list EURO je još 2010. pisao o tome kako bivši premijer RS-a nije uspio objasniti kako je pribavio novac za kupovinu vile. Prva informacija bila je da je Dodik platio vilu Obradoviću (koji je objekat dobio na poklon od ČEZ-a) preko agencije za nekretnine - u gotovini i približnom iznosu od 750.000 eura. Kasnije je bilo govora i o hipoteci, pa dizanju kredita godinu nakon kupovine u Pavlović banci, njegovoj ovjeri pečatom Vlade RS-a, rentanju objekta kako bi se rate isplatile...

(oslobodjenje.ba/Hayat/foto: arhiva)

Komentari

Noviji Stariji