MOŽDA JE OVO RAZLOG ZBOG KOJEG NIKAKO NE MOŽEŠ IZGUBITI TIH 5 KG VIŠKA

Jedan od još nerješenih svjetskih misterija je zašto je toliko teško izgubiti tih zadnjih pet kilograma viška, za razliku od prvih pet. Jedan od mogućih odgovora je zato što je tvoja ciljana težina pet kilograma niža od objektivne. Mnoge žene imaju neralne ciljeve kad je težina u pitanju, kaže Michelle May, autorica nekoliko uspješnica o mršavljenju.

"Tvoje tijelo se bori da ostane na težini koja je idelna za tebe", objašnjava May. Prema jednom istraživanju, svako žensko tijelo je "dizajnirano" da čuva masnoće na određenom mjestu.Tako da je postizanje težine ili broja odjeće koji nije u skladu s tvojom konstitucijom iznimno teško fizički i psihološki i zahtjeva ozbiljne restrikcije.


"Unatoč tome neke žene su opsjednute idejom da moraju imati isti broj kilograma kao u srednjoj školi ili kao kad su se udale. Ali tvoje se tijelo mijenja i treba se mijenjati tijekom godina. Prema tome težina koju si imala s 18 godina više nije zdrava za tebe, ako si u srednjim godinama", kaže May i nastavlja: "Naravno, ako imaš višak kilograma da ih trebaš izgubiti, ali trebaš biti svjesna da kad tvoje tijelo 'nađe' određenu težinu koja mu odgovara, teško mršavi." Tako da je želja za gubitkom tih pet kilograma viška ne samo teško dostižna, nego i nezdrava. Provjeri pomoću ovih šest znakova je li tvoje tijelo našlo svoju idealnu težinu.


Šest znakova da je tvoje tijelo postiglo svoju idealnu težinu

Tvoja težina ne oscilira puno - svaka žena koja se redovito važe zna da ovisno o ciklusu njena težina varira po nekoliko kilograma. Ali kad tvoje tijelo nađe svoju idealnu težinu broj na vagi je uvijek približno isti. Kad u težini postoje velike oscilacije znači da se osoba podvrgava nezdravim režimima mršavljenja, a ti kilogrami se ponovno vraćaju i još se i povećavaju.

Imaš puno energije - kad osoba ima odgovarajući broj kilograma, ima i puno energije. Jer tijelo ima dovoljno energije za optimalno funkcioniranje. Međutim kad te i najmanji napor zamara, to je znak da imaš previše ili premalo kilograma, odnosno da si drastično smanjila kalorijski unos.

Jedeš kad si gladna i prestaneš jesti kad si sita - Čak i osobe koje se zdravo hrane nekad pretjeraju s unosom hrane i to je sasvim u redu, ističe May i kaže da ako slušaš svoje tijelo većinu vremena, ono će pronaći svoju idealnu težinu i ostati na njoj.

Vježbanje je puno više od mršavljenja - jednom kad postigneš svoju idealnu težinu, postat će ti zanimljivo da vidiš što sve možeš raditi sa svojim tijelom, koje nove granice možeš doseći, a ne samo koliko kilograma možeš izgubiti.

Zdravlje ti je stabilno - kad imaš težinu koja odgovar tvojoj konstituciji, tlak ti je niži, imunitet jači i općenito se osjećaš zdravije. Čak i ako misliš da imaš tih pet kilograma viška, vjerojatno će ti godišnji liječnički pregled pokazati da si dobrog zdravlja.

Jedeš hranu koju voliš - osvjestila si da hrana nije samo pogonsko gorivo za tijelo, nego i nešto u čemu se uživa. A kada je osoba zadovoljna i hrani se zdravo zna da si nekad može priuštiti i sladoled i kolače.

(hayat.ba)

Komentari

Noviji Stariji