Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima davao se čitav niz ljekovitih svojstava - od lijeka za giht i artritis do hrane za dobar san. Poznavaoci tvrde da je 20 trešanja deset puta djelotvornije od aspirina. Donedavno se to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i naučni temelj tim pričama.
Iako su veoma dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko
C-vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih
sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.
Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.
Kao i većina voća, i trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija što pomaže prilikom izlučivanja vode iz organizma. Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora što u kombinaciji s kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.
Objavi komentar