UPOZORENJE: Znate li šta Vam se može dogoditi ako jedete jagode čije porijeklo ne znate?

Sezona je jagoda, mnogi ih vole, korisne su i za zdravlje, ali jagode mogu biti i jedna od najopasnijih vrsta hrane, u nekim slučajevima!
 
Naime, prema jednoj zapadnoj studiji koja je rađena, čak i do 70% svih jagoda kontaminirano je barem jednom vrstom pesticida. S obzirom na otvorenost globalnog tržišta, jasno je da je za pretpostaviti da se značajan dio tako uzgojenih jagoda nađe i kod nas.

Želja trgovaca i proizvođača je često da se na prvom mjestu postigne lijep vanjski izgled jagoda, kako bi se one lakše prodale – pri čemu se ne vodi toliko računa o tome da u njima i na njima ne bude potencijalno toksičnih supstanci.

Neki idu tako daleko da se čak bilježi i ova izjava:
– Ne jedite nikako jagode, ako niste sigurni gdje i kako su uzgojene!
To je, dakle, najveći zdravstveni rizik jedenja jagoda, a u rijetkim slučajevima one mogu biti povezani sa alergijama na hranu, s obzirom na njihov sastav.
(Doznajemo.com)

Komentari

Noviji Stariji