Sezona je jagoda, mnogi ih vole, korisne su i za zdravlje,
ali jagode mogu biti i jedna od najopasnijih vrsta hrane, u nekim
slučajevima!
Naime, prema jednoj zapadnoj studiji koja je rađena, čak i do 70%
svih jagoda kontaminirano je barem jednom vrstom pesticida. S obzirom na
otvorenost globalnog tržišta, jasno je da je za pretpostaviti da se
značajan dio tako uzgojenih jagoda nađe i kod nas.
Želja trgovaca i proizvođača je često da se na prvom mjestu postigne lijep vanjski izgled jagoda, kako bi se one lakše prodale – pri čemu se ne vodi toliko računa o tome da u njima i na njima ne bude potencijalno toksičnih supstanci.
Neki idu tako daleko da se čak bilježi i ova izjava:
– Ne jedite nikako jagode, ako niste sigurni gdje i kako su uzgojene!
To je, dakle, najveći zdravstveni rizik jedenja jagoda, a u rijetkim slučajevima one mogu biti povezani sa alergijama na hranu, s obzirom na njihov sastav.
(Doznajemo.com)
Želja trgovaca i proizvođača je često da se na prvom mjestu postigne lijep vanjski izgled jagoda, kako bi se one lakše prodale – pri čemu se ne vodi toliko računa o tome da u njima i na njima ne bude potencijalno toksičnih supstanci.
Neki idu tako daleko da se čak bilježi i ova izjava:
– Ne jedite nikako jagode, ako niste sigurni gdje i kako su uzgojene!
To je, dakle, najveći zdravstveni rizik jedenja jagoda, a u rijetkim slučajevima one mogu biti povezani sa alergijama na hranu, s obzirom na njihov sastav.
(Doznajemo.com)
Objavi komentar