VELIKI RAT JE BLIZU: Rusija upozorila SAD da neće dozvoliti...

Rusija je upozorila da zvaničnici Stejt departmenta SAD treba da odustanu od bombardovanja sirijske vojske. 
 


Kremlj je naveo da se Moskva protivi takvom vojnom delovanju i da će takav potez izazvati haos u regionu, izveštava “presstv.ir”

Više od 50 zvaničnika Stejt departmenta je potpisalo interni dokument koji poziva na usmerene vojne napade protiv vojske sirijske vlade.

Američki sekretar Džon Keri je u petak rekao da je interni dokument koju je potpisalo više od 50 američkih diplomata veoma važan i da će diskutovati o njemu kada se vrati u Vašington.

Ovaj dokument oštro kritikuje američku politiku u Siriji i poziva na vojne napade protiv Asadove vlade.

Neimenovani američki zvaničnik koji je upoznat sa dokumentom je rekao da je to pokušaj oblikovanja spoljne politike za sledeću američku administraciju.

„Nije tajna da u SAD postoje političke sile kojima više odgovara vojno rešenje krize u Siriji, ali to nisu naše metode“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova.

SAD i njihovi saveznici sprovode vazdušne napade, navodno protiv terorista ISIS-a, još od septembra 2014. godine i to bez ikakvog odobrenja od Damaska ili Ujedinjenih nacija.

U napadima nije ni blizu ispunjen cilj uništavanja ISIS-a već su samo pobijeni sirijski civili i uništena sirijska infrastruktura.

Vašington uporno odbija da udruži snage sa Rusijom u Siriji s ciljem borbe protiv ISIS-a još otkad je Moskva počela sa svojom kampanjom bombardovanja u septembru prošle godine.

U četvrtak je viši zvaničnik američke odbrane optužio Rusiju da sprovodi vazdušne napade u južnoj Siriji protiv snaga koje podržavaju SAD.

Optužba se pojavila samo dan nakon što je Keri rekao da SAD više nemaju strpljenja kada je u pitanju podrška Rusije sirijskoj vladi.

„Rusija mora razumeti da naše strpljenje nije beskonačno. Zapravo, veoma je ograničeno kada je u pitanju odgovornost predsednika el Asada“, rekao je on.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, odgovorio je na ovu primedbu time što je rekao da se SAD nadaju da iskoriste ogranak Al Kaide u Siriji kako bi svrgnuli vladu predsednika Asada.

Lavrov je takođe rekao da je upravo nespremnost američkih opozicionih grupa da se odvoje od Nusra fronta odužilo ovaj rat. Lavrov je rekao da oni verovatno žele da iskoriste Nusra front za obaranje režima.

(bhmagazin.org)

Komentari

Noviji Stariji