SAD NAJAVIO ISPORUKU ČETIRI VOJNA AVIONA F-16 IRAKU


Američki ambasador u Bagdadu Staurd Jones najavio je da će SAD narednog mjeseca Iraku isporučiti četiri nova vojna aviona tipa F-16, čime će broj isporučenih aviona toj zemlji porasti na deset.

Jones je pojasnio da će SAD u okviru plana finansiranja aviona Iraku odobriti kredit u iznosu od 2,7 milijardi dolara koji će biti korišten i za finansiranje servisiranja tankera naftnih kompanija u Basri i kupovinu municije.

Uporedo s tim, američki ambasador Jones saopćio je da je koalicija koju u borbi protiv terorista ISIS-a predvodi SAD do sada izvela 60 zračnih napada u okviru operacije iračkih snaga za oslobađanje Faludže.

Jones je tom prilikom iračkog premijera Haidara Al Abadija nazvao "dobrim saveznikom" u borbi protiv ISIS-a, te ga pohvalio za, kako je kazao, hrabre poteze u okviru provedbe ekonomskih reformi u Iraku.

U akciji oslobađanja Faludže od terorista ISIS-a učestvuju združene snage kurdskih peshmergi, šiitskih milicija Hashdi Shabi i drugih plemenskih jedinica, a lokalni izvori javljaju da šiitske milicije vrše zločine nad civilima. Iz sunitskih lokalnih zajednica javljaju da su pripadnici milicije Hashdi Shabi prošle sedmice pogubili 17 civila u Faludži.

Ambasador SAD-a u Bagdadu Jones kazao je kako SAD nikada nije postigao bilo kakav vojni dogovor sa milicijom Hashdi Shabi.

"Podršku toj miliciji i peshmergama pružamo kanalima iračke vlade u Bagdadu. Zabrinuti smo zbog tvrdnji koje dobijamo sa terena o kršenju ljudskih prava od strane milicija, ali još nismo mogli potvrditi tačnost tih navoda", kazao je Jones.


(Anadolu Agency/Hayat/Foto:Agencije)

Komentari

Noviji Stariji