ČEDOMIR JOVANOVIĆ: STOP NEGIRANJU GENOCIDA, STOP PODRŠCI DODIKU!

Dodik je svoj opstanak u politici u potpunosti vezao za održanje statusa quo, kopanja starih rana i buđenja starih mržnji, od kojih korist ima cijela politička elita BiH, a štetu jednako dijele sva tri naroda.

Danas bi i sam najradije zaboravio da je na vlast došao na američkom povocu, da bi se danas na njoj održavao vezan na kratko ruskim lancem. Ipak, jasno je da će njegova maligna uloga u Bosni i Hercegovini trajati onoliko koliko će trajati nespremnost Srbije da se do kraja distancira od ratne politike i zločina devedeseth koji svoj zadnji izraz imaju u negiranju genocida u Srebrenici.

Svaka vlada koja zaista bude željela da sprovodi evropsku politiku u Srbiji, prvi ispit će imati u zauzimanju konstruktuvne uloge u Bosni i Hercegovini, prestanku negiranja genocida, i na kraju ili prije svega, zaustavljanju podrške Dodiku, bez obzira na snishodljivost kojom se obraća svakom vladaru Srbije.

Svaka žrtva rata u Bosni i Hercegovini nas jednako boli. Jedini način da sa naše zemlje skinemo hipoteku koju su na nju stavili Dodikovi politički istomišljenici je da pokažemo empatiju za žrtve i osudimo zločine, ne samo zato što je to jedini put do buduće stabilnosti, mira, saradnje i razvoja, nego prije svega zato što je to obaveza svakog moralnog i normalnog čovjeka.


(hayat.ba)

Komentari

Noviji Stariji