EU PREPOZNALA NAPREDAK, SPAŠENI PROJEKTI ZA BIH

 
Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko nakon povratka iz Pariza kazao je da su predstavnici EU pozdravili napredak kada je u pitanju izrada transportne strategije BiH. Dodao je da je BiH u Parizu dobila ogromnu šansu, a to je da projekti koje su delegirali nisu automatski odbijeni, već su stavljeni na listu čekanja do usvajanja strategije, koje se očekuje uskoro. Transportna strategija već mjesecima je bila kamen spoticanja i razlog zbog kojeg projekti naše zemlje nisu usvojeni na ranijim susretima.

Značajan ustupak

 - U protekla dva mjeseca napravili smo više nego što je urađeno od osnivanja ovog ministarstva kada je u pitanju izrada strategije. Mi smo u Pariz otišli s kompletnim nacrtom te državne strategije koji je usuglašen od entiteta i Distrikta Brčko. Nije bilo vremena da bude usvojen na Vijeću ministara BiH, ali evropski zvaničnici to su prepoznali kao veliki napredak BiH – kazao je Jusko.


Upravo su infrastrukturni projekti bili jedna od glavnih tema samita, ali je posebno istaknuto da budućnost zapadnog Balkana leži isključivo u evropskim integracijama i poboljšanoj regionalnoj saradnji.

- U okolnostima koje je stvorio ishod referenduma u Velikoj Britaniji, lideri zapadnog Balkana još su jednom potvrdili da budućnost leži u EU - jedan je od zaključaka samita koji je okupio šefove vlada, ministre vanjskih poslova i ministre ekonomija Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, te predstavnike Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija.


Domaćin samita bio je francuski predsjednik Fransoa Oland (Francois Hollande), a skupu su prisustvovali i njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mateo Renci (Matteo Renzi).

Saradnja u regiji

Na plenarnoj sjednici razgovaralo se o evropskoj perspektivi regiona i saradnji u domenu migracija, sigurnosti i borbe protiv terorizma. Oland je rekao da zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu te je ohrabrio države da nastave s integracijama u EU. Također, istaknuto je da je regionalna saradnja od izuzetne važnosti za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja te da je pomirenje ključno za stabilnost regije na putu ka EU.

 - Regionalna saradnja ključni je element za ekonomski rast u regionu. U kontekstu trenutne ekonomske situacije, regionalna saradnja je jedan i jedini način da se zemlje suoče sa zajedničkim izazovima. Održivi ekonomski rast predstavlja temelj za prosperitetnu budućnost u regiji – jedan je od zaključaka održanog samita.


Također, tokom sastanka objavljeno je da su pregovori sa Srbijom deblokirani te da ova država nastavlja napredak.

Regionalni ured za mlade

U zajedničkoj izjavi lideri su osnovani Regionalni ured za saradnju mladih, koji ima za cilj da doprinese promoviranju različitosti i demokratskih vrijednosti, jačanju održive regionalne saradnje među mladima, kao i uspostavljanju novih odnosa među mladima u regionu zapadnog Balkana.

- Mladi ljudi radit će na poticanju pomirenja i konstruktivnog pristupa sjećanju, interkulturalnom učenju, povećanju regionalne mobilnosti, promoviranju evropskog duha, razumijevanja i tolerancije - navedeno je u izjavi.


Vrijednost je 130 miliona eura

Jusko je pojasnio da, kada Vijeće ministara BiH usvoji državnu transportnu strategiju, projekti koje je delegirala BiH bit će aktivni i pored toga imat ćemo mogućnost da kandidiramo i nove projekte.

- U narednih deset dana imam namjeru da zajedno s kolegama iz entiteta podnesem ovu strategiju na usvajanje Vijeću ministara BiH – naglasio je Jusko.  


Nominirani projekti obuhvataju cijelu teritoriju BiH, i to ravnopravno.

 - Jedan od projekata vezan je uz put Doboj - Banja Luka, drugi uz Distrikt Brčko i luku, treći je autoput Zenica-sjever, tako da su svi ispoštovani u ovom segmentu. A treba naglasiti da su to projekti vrijednosti 130 miliona eura. Doslovno nam je rečeno da je EU u interesu da potroši budžet koji je namijenjen za infrastrukturu – zaključio je Jusko. 

avaz.ba/Hayat

Komentari

Noviji Stariji