Bilo da ga zovete krema, džem, marmelada, lemon curd ili jednostavno –
pekmez od limuna, jednom kada ga probate, teško ćete mu više moći
odoljeti.
Glavni sastojak ovog slatkog namaza je limun (ali može biti i bilo koja druga vrsta agruma), koji se kombinira i kuha na laganoj vatri ili pari zajedno s jajima, šećerom i maslacem.
Nakon toga stavlja se na hlađenje, dok se ne formira meka tekstura intenzivnog okusa sprema za mazanje.
Sastojci:
Naribajte svu koricu sa limuna i potom ga iscijedite pa procijedite kroz cjedilo, ili gazu.Mješavinu ocijeđenog soka, ribane korice, šećera, jaja i maslaca stavite iznad pare. Miješajte smjesu dok se ne otopi i ujednači, a potom nastavite kuhati na štednjaku 10-ak minuta, žustro miješajući pjenjačom. S obzirom da se krema vrlo brzo zgusne, budite pažljivi.
Gotovu kremu još jednom procijedite kroz gusto mrežasto cjedilo da odstranite moguće korice, uspite kremu u staklenku i spremite u hladnjak te potrošite unutar mjesec dana.
(Hayat.ba)
Glavni sastojak ovog slatkog namaza je limun (ali može biti i bilo koja druga vrsta agruma), koji se kombinira i kuha na laganoj vatri ili pari zajedno s jajima, šećerom i maslacem.
Nakon toga stavlja se na hlađenje, dok se ne formira meka tekstura intenzivnog okusa sprema za mazanje.
Sastojci:
- 3 limuna
- 200 g šećera
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 100 g maslaca
Naribajte svu koricu sa limuna i potom ga iscijedite pa procijedite kroz cjedilo, ili gazu.Mješavinu ocijeđenog soka, ribane korice, šećera, jaja i maslaca stavite iznad pare. Miješajte smjesu dok se ne otopi i ujednači, a potom nastavite kuhati na štednjaku 10-ak minuta, žustro miješajući pjenjačom. S obzirom da se krema vrlo brzo zgusne, budite pažljivi.
Gotovu kremu još jednom procijedite kroz gusto mrežasto cjedilo da odstranite moguće korice, uspite kremu u staklenku i spremite u hladnjak te potrošite unutar mjesec dana.
(Hayat.ba)
Objavi komentar