AMERIKA I EVROPA U ŠOKU: Pogledajte šta su danas dogovorili Putin i Erdogan… Više ništa neće biti isto…

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Petersburgu, a u sklopu napora za obnavljanje veza pokidanih turskim obaranjem ruskog borbenog zrakoplova iznad Sirije krajem prošle godine.

Tema sastanka je jačanje ekonomskih veza ­ u prvom redu uspostavljanje trgovinskih odnosa, vrijednih stotine miliona eura. Putin je izjavio jako je dolazak Erdogana u Rusiju, i pored teške situacije u unutrašnjoj politici Turske, pokazatelj želje obje zemlje za normalizacijom odnosa. Erdogan je na sastanku kazao kako regija ima politička očekivanja od Turske i Rusije, javlja agencija Anadolija. “Vaš [Putinov] poziv nakon pokušaja puča u Turskoj učinio nas je sretnim”, dodao je Erdogan.

Putin je kazao kako je njegova zemlja protiv bilo kakve vrste pokušaja puča. ‘Nova stranica rusko­turskih veza’ Agencija AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vrijeme sve napetijih odnosa Turske s njezinim tradicionalnim saveznicima u SAD­u i Europi nakon obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč 15. srpnja…

AP ocjenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateškim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao skoro sedam mjeseci i u kojima su ruska zabrana prodaje turističkih paket­ aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali bolan udarac toj mediteranskoj zemlji. I Moskva je platila cijenu jer su projekt ruskog plinovoda prema Turskoj i drugi unosni poslovi ostavljeni po strani. Uoči posjeta Rusiji, Erdogan je ruskoj agenciji TASS dao intervju u kojem je poručio kako želi krenuti iznova u odnosima s Rusijom i obnoviti suradnju u mnogim sektorima.

Erdogan je u više navrata u tom intervjuu govorio o Putinu kao “dragom” ili “poštovanom” i nazvao ga prijateljem. Naglasio je da je njegov posjet novi putokaz u bilateralnim odnosima gdje će se krenuti od nule. “Bit će otvorena nova stranica rusko­turskih veza. Ta nova stranica uključit će vojnu, ekonomsku i kulturnu suradnju”, rekao je Erdogan. Po njemu, to će biti “povijesni posjet, novi početak”. “Naše zemlje imaju mnogo toga uraditi zajedno”, najavio je Erdogan.


(bhmagazin.org)

Komentari

Noviji Stariji