UPOZORENJE ZA IDUGIH 10 DANA: Dolazi dolazi nam...

Meteo snimak pokazuje šta se približava Balkanu...

Pod naslovom «STIŽE PROMJ ENA VREMENA?! OSTATAK LJETA U KRAĆIM EPIZODAMA VRUCINA?!», popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR I BIH svakodnevna, objavila je danas prognozu za predstojeći period, kada je riječ o području Balkana. - Ljeto do sada imalo je svega pomalo. Bilo je tu vrućina, jakih nepogoda i neprimjerene svježine. Kada se sve sabere mnogi bi dosadašnjim tokom ljeta mogli biti zadovoljni. Opet je sedmi mjesec najviše ljeta pokazao, vjerovatno će tako do kraja kalendarskog i klimatološkog ljeta i ostati.

Vrijeme proteklih, kao i ovih dana trebalo bi bilježiti one prave ljetne karakteristike, uz obilje sunca i vruće vrijeme. OLUJNI VJETAR. Prva promjena vremena uz osvježenje očekuje se većtokom vikenda, kada bi uz obalu Jadrana, zatim Crne Gor, moglo biti jakih i olujnih udara bure. Također bi i Hercegovinu mogla osvježiti bura, a sjeveroistočnjak Bosnu, kopno Hrvatske, Srbiju, Kosovo i Makedoniju. Svakako treba upozoriti na rizik od lokalnog jakog olujnog nevremena potkraj petka i u subotu ponegdje na sjevernom i srednjem Jadranu, Kopnu Hrvatske, Srbiji i Bosni. - Upozoravam da bi ponegdje uz obalu Jadrana moglo biti "suhih munja" uz lokalne nevere, koje bi uzrokovale nastanak požara koji bi se jakom burom brzo širili.

Prema trenutnirn prognozama, nakon kratkotrajne promjene vremena tokom vikenda u idućoj sedmici nam se ponovno vraća ljeto - navodi se u prognozi koju potpisuje prof. Zoran Zadro.




Temperature bi ponovno mogle da se popnu do 30°C, ponegdje tokorn srijecie, četvrtka i petka i do 35°C. Ipak ni to ne bi trebalo biti dugog vijeka, jer nova prornjena vrernena vjerovatno ozbiljnija, uz izraženije zahlađenje očekuje se krajem iduće sedmice. NEOBIČNO ZAHLAĐENJE. Pri tome, naravno ukoliko bi se ostvarile trenutne prognoze, govorimo o neobičnom zahlađenju za doba godine, koje bi moglo biti praćeno jakim nepogodama. Na kraju treba reći da s ovim ljetom, vjerovatno, nismo završili. Ljeto bi trebalo imati još svojih doduše kratkotrajnih epizoda, međutim dugotrajnih vrućina koje bi sedmicama trajale nema na vidiku.

U SRBIJI POZIVAJU NA OPREZ. Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavio je danas da se u subotu 06.08. popodne, uveče i u toku noći ka nedjelji u Srbiji očekuju obilne padavine, od 30 mm za 12 sati, lokalno i više. Kako se navodi, padavina bi u subotu moglo biti uglavnom u zapadnim, centralnim i južnim krajevima Srbije, a moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vjetrom


(Doznajemo.com)

Komentari

Noviji Stariji