Većina ljudi hranu odmrzava tako što je samo prebaci u frižider i tamo ostavi cijeli dan, ali ima i ljudi koji smrznute namirnice odmrzavaju u mikrotalasnoj rerni, pod vrelom vodom i slično…
Međutim, norveški naučnici tvrde da su sve to sasvim pogrešni načini.
Susanne Ekstedt, naučnica s instituta u Geteborgu u Švedskoj, kaže da je hranu najbolje odmrzavati pod mlazom vode. Prethodno je treba zatvoriti u plastičnu kesu, a zatim potopiti u posudu s hladnom vodom. Vodu treba mijenjati najduže na svakih pola sata kako bi se održala željena temperatura.
Ekstedt ističe da nikako nije poželjno koristiti toplu ili vrelu vodu jer će ona podstaći razmnožavanje štetnih bakterija.
Hranu treba pripremiti čim se odmrzne.
“Stručnjaci
za hranu to već dugo znaju, ali to znanje kao da je ekskluzivno
rezervisano za industriju hrane. Čini se da većina ljudi ovoga nije
svjesna”, rekla je Ekstedt za britanski magazin The Sun.
“Nikad
nisu otkriveni dobri naučni dokazi za to da bi hrana trebalo da se
odmrzava u frižideru. Možda je metoda toliko popularna jer se smatra da
je tako higijenski. Svakako je mnogo bolje odmrzavati hranu bržim
postupkom, pod vodom, ako želite da uradite ispravnu stvar”, kaže Bjorg
Egelandsdal, profesor na norveškom univerzitetu.
hayat.ba
Objavi komentar