ERDOGAN KREĆE U NOVI RAT: Pogledajte koga hoće da napadne zajedno sa Amerikom…


Na povratku sa samita G20 Erdogan kazao da ‘Obama želi da nešto učinimo zajedno u pogledu Raqqe’. Turska bi bila spremna prihvatiti svaku inicijativu, koju predloži SAD, da se osvoji glavno uporište grupe Islamska Država Iraka i Levant u Siriji, grad Raqqa, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Erdoganov istup motiviran je nedavnim uspjehom turske vojske u borbi protiv ISIL­a.

„Raqqa je važno uporište ISIL­a u Siriji“ rekao je Erdogan dodavši da je izrazio spremnost za saradnju nakon što je predsjednik SAD­a Barack Obama spomenuo kako bi dvije zemlje trebale poduzimati zajedničke akcije u Siriji. Erdogan je izrazio spremnost da se najviši vojni dužnosnici dvije zemlje sastanu i pokušaju osmisliti rješenja za osvajanje Raqqe. Turska ofanziva u Siriji Obama je natuknuo ideju o zajedničkoj akciji s Turskom o osvajanju Raqqe u razgovoru dvojice svjetskih čelnika na rubu sastanka G20 u Kini.

Turska je pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije 24. augusta kako bi potisnula ISIL sa svojih granica te da spriječi širenje snaga kurdske milicije YPG­a, za koju Ankara drži da je povezana s kurdskim pobunjenicima koji se bore u Turskoj. “Obama želi da nešto učinimo zajedno, pogotovo u pogledu Raqqe”, rekao je Erdogan novinarima. On je to izjavio nakon sastanka u Kini s Obamom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim svjetskim čelnicima.

Al Jazeera/bhmagazin.org

Komentari

Noviji Stariji