KOLIKO SU OPASNA LIJEVA SKRETANJA NA RASKRSNICI?


Da se teške saobraćajne nezgode dešavaju i u gradu, pokazuje ovaj zastrašujući udes koji se dogodio na jednoj raskrsnici u Sankt Peterburgu, u Rusiji.

Iako regulisane semaforima, prometne gradske raskrsnice često predstavljaju veliki izazov za vozače koji skreću lijevo. Ako skretanje nije regulisano posebnim semaforom sa strelicom, i ako automobili koji dolaze iz suprotnog smjera (i nastavljaju da se kroz raskrsnicu kreću pravo) također imaju zeleni signal, lijevo skretanje može biti veoma opasno.

Naročito ako istovremeno i vozila iz suprotnog smjera obavljaju svoje lijevo skretanje i zaklanjaju vam pogled na put ispred. Vozač crnog Volvoa predvidio je Audi - koji je, opet, kroz raskrsnicu projurio velikom brzinom - pa je sudar koji je uslijedio bio izuzetno silovit.

Svjedoci navode da su u nesreći, osim vozača oba automobila, povrijeđeni i pješaci koji su se nalazili na trotoaru, i koje su pogodili dijelovi oštećenih vozila, a da je od siline udara motor bukvalno izletio iz Volvoa.

Ovaj dramatični video treba shvatiti kao još jednu opomenu da prilikom skretanja na velikim raskrsnicama moramo biti posebno skoncentrisani a skretanje završiti tek onda kada smo potpuno sigurni da iz suprotnog smjera više ne dolaze automobili.

Sa druge strane, ako kroz veliku raskrsnicu prolazite ne mijenjajući pravac, prilagodite brzinu kretnja i budite također oprezni. Ubrzavanje preko dozvoljene brzine, da bi se iskoristilo zeleno svjetlo na semaforu, ili dodavanje gasa kako bi se prošlo kroz žuto, može da se završi tragično.
VIDEO:
 

Komentari

Noviji Stariji