MEDIJI OTKRIVAJU: Pogledajte kako će Amerika i Evropa kazniti RS zbog referenduma


Oglasio se i visoki predstavnik. RS je izabrala pogrešan put, a referendum je bezvrijedan. Valentin Incko navodi da je vlast u RS prekršila vladavinu prava i da vodi ovaj bh entitet vodi i njene građane prema izolaciji. U predstojećem periodu, Incko će obaviti konsultacije sa širom međunarodnom zajednicom o koracima koji slijede, a o ovom pitanju izvijestiće i Vijeće sigurnosti UN­a. Reakcije OHR-a i SAD-a na referendum u RS Povodom nelegalnog referenduma, oglasila se i Američka ambasada.

Kažu da je djelovanje u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda očito kršenje vladavine zakona i očekuju da će nadležne institucije to pitanje riješiti u skladu sa zakonima.

U Ambasadi razmatraju odgovarajuće posljedice. Vjerujemo da ljudi u ovoj zemlji prvenstveno žele poboljšati kvalitet života i stvoriti bolje prilike za svoju djecu i generacije koje dolaze. Taj cilj se ne može postići simboličkim referendumima, političkim poziranjem i nacionalističkom retorikom, već samo marljivim radom na ključnim socijalnim, političkim i ekonomskim reformama koje će BiH otvoriti nove mogućnosti, navodi se u saopštenju.
VIDEO:
Izvor:bhmagazin.org

Komentari

Noviji Stariji