(VIDEO) OVO JE PRVI KORAK KA UKIDANJU REPUBLIKE SRPSKE: Američki kongres razmatra rezoluciju o BiH…


Američka kongresmenka Dženis Han u Kongres je uputila inicijativu za rezoluciju o Bosni i Hercegovini…
VIDEO:

Američki kongres mogao bi zatražiti održavanje... by bob-marley7  
Rezolucija bi prema do sada dostupnim informacijama bila usmjerena ka ispitivanju provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i ekonomskim i socijalnim reformama. Navodno, rezolucijom bi se od američkog predsjednika tražilo da na Balkan pošalje specijalnog predstavnika koji bi ispitao provedbu Dejtona. U ovom trenutku lobisti u Kongresu skupljaju glasove koji bi podržali rezoluciju. Navodno je rezultat lobiranja Nacionalne asocijacije Hrvata. Dokument poziva na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, ali i zahtijeva da se posebna pažnja posveti odlasku naroda iz zemlje, posebno hrvatskog. Rezolucija bi zahtijevala od američkog predsjednika Baraka Obame da imenuje specijalnog predstavnika za Balkan koji bi trebao da ispita provedbu Dejtonskog sporazuma. Predstavnik bi ovdje boravio godinu dana, a prikupljene podatke bi dostavio američkoj administaciju.Ona se više puta našla u Kongresu, no niti jednom nije dobila podršku.

„Ova rezolucija ako i prođe u Kongresu neće imati obavezujući karakter za administraciju predsjednika Obame“, naglašava Saša Toperić, direktor pri Centru za transatlantske odnose.

Toperić smatra da u BiH neće stići nikakav predstavnik, te da će američka politika ostati ista prema BiH.
„Trenutni fokus Vašingtona i politike u Vašingtonu prema BiH su socijalno-ekonomske reforme, u tom kontekstu State Depratment je već imenovao koordinatora za reformske procese u BiH, i to karijernog diplomatu Krisa Zimera“, pojašnjava Toperić.

U OHR-u koji je zadužen za provedbu Dejtonskog mirovnog spozuma nisu imali komentar.
“OHR nema konkretne informacije o ovoj rezoluciji ili prijedlozima koje ona sadrži, osim onoga što se moglo čuti u javnosti, te stoga nismo u mogućnosti da komentiramo”, navodi se u saopštenju Ureda visokog predstavnika u BiH.

Iz Ambasade SAD takođe nisu komentarisali inicijativu o rezoluciju. Kažu, Ambasada ne komentariše rad najvišeg zakonodavnog tijela u Americi.

Piše: TV1/bhmagazin.org

Komentari

Noviji Stariji