VOJNI PENZIONERI U PONEDJELJAK IZLAZE NA PROTESTE PRED ZGRADU VLADE FBIH


Kordinacija boračkih udruženja i saveza u FBiH održaće u ponedjeljak protest ispred zgrade Vlade FBiH. Odlučeno je ovo danas nakon sastanka održanog u Sarajevu.

"Vojni penzioneri Armije BiH i HVO-a okupljeni u Saveze i Udruženja vojnih penzionera FBiH, nezadovolji su odnosom vlasti, od samog penzionisanja do danas", stoji u saopćenju Kordionacije, te se dalje navodi:

"Penzionisani smo u vremenu od 1997. do 2008 u okviru smanjena vojnih efektiva, a prema odlukama Predsjedništva BiH i propisima Vlade FBiH.

Faksimil odluke Kordinacije - Demobilisani borci u ponedjeljak izlaze na proteste pred zgradu Vlade FBiH. Prije donošenje rješenja o penzionisanju svaki penzooner potpisao je sa MOFBiH ugovor o uslovima penzionisanja. Sve do donošenja Zakona o uštedama 2009. imali smo isti isplatni koeficijent kao i ostali korisnici pšrava. Ovim zakonom regulisane su i uštede i tada su naša primanja umanjena za 10 posto i to samo nama penzionerima po uredbama Vlade FiBiH, dok su drugi korisnici budžeta izbjegli smanjenje.

Ustavni sud je 2011. uredbe proglasio neustavnim i samo je imao priomjedbu da se ova problematika vojnih penzionisanja uređuje zakonom, a ne uredbom. Tako je 1. juna 2011. donesen Zakon o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnim uslovima, čimje omogućena dalja ispalata penzija i sprovedena odluka Ustavnog Suda FBiH.

Dolaskom na vlast takozvane "Platforme", donesen je novi Zakon o povoljnom penzionisanju branitela kojim se umanjuju penzije ostvare u navedenom razdoblju od 20 do 70 posto, čime se direktno ugrožava egzistencija naših članova, a narušena je i pravna sigurnost građana BiH. Također, budžetom se nezakonto odrđuje osnovica, koja nema nikakve veze sa uplatama po osnovu doprinosa.

U postpku donošenja svi naši članovi i predstavnici protivili su se ovakvom zakonskom rješenju, ali bezuspješno. Promjenom vlasti u FBiH, a temeljem predizbornih obećanja svih stranaka današnje koalicije, udruženja i savezi koji okupljaju vojne penzionere izradili su zajednički "Prijedlog zalona o izmenjama i dopunama zakona o povoljnom penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata" i predali u Zastupnički Dom parlamenta FBiH.Faksimil odluke Kordinacije - Demobilisani borci u ponedjeljak izlaze na proteste pred zgradu Vlade FBiH.

Prema poslaničkoj proceduri, taj prijedlog je upućen u Vladu FBiH na mišljenje. Kako po mišljenju resornih ministarstava prijedlog nije bio provodiv, trebalo ga je doraditi sa stajališta strukle. Vlada FBiH jer formirala interresornu radnu grupu sastavljenu od članova predlagača, ministarstava socijane politike i finasija, te Ministarstva za pitanje branitelja.Prijedlog zakona o izmenama i dopunama zakona, koji je sačinila inetrresorna radna grupa, Vlada FBiH je na sjednici od 13. maja utvrdila, a potom na naredne dvije sjednice tražila dodatna pojašnjenja.

Prema našim saznanjima, pojašnjenje je dostavili federalno Ministarstvo branitelja i federalni zavod MIO, a federalno Ministarsvo finasija i Ministarstvo socijalne politike nisu. Dakle, Vlada nije poništila svoju odluku. Kako bi osigurali da Vlada FBiH utvrđeni Prijedlog proslijedi u parlamentarnu proceduru, održali smo niz sastanaka sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti FBiH.

Svi naši sagovornici slažu se da smo mi penzioneri diskriminirali u odnosu na ostale penzionere, ali ne preduzimalju ništa da bi se stanje promijenilo. U cilju realizacije zahtjeva za donošenjem zakona, održaćemo proteste pred zgradom Vlade FBiH 26. septembra sa početkom u 11.55 sati, jer smatramo da Vlada najodgovornija što prijedlog nije upućen u parlamentarnu proceduru.

Jedini naš zahtjev je da se utvrđeni prijedlog uputi u šarlamentrarnu proceduru",Stoji saopćenju za javnost  koje potpisuje Šaban Habibović, predsjednik Kordinacije boračkih udruženja i saveza u FBi.

hayat.ba

Komentari

Noviji Stariji