DRŽAVNI POSLANICI NE VJERUJU LIDERU HDZ-A BIH: NEKA SE ČOVIĆ BRINE ZA MOSTAR


Državni poslanici ne vjeruju Draganu Čoviću, te poručuju da je od spajanja izbora u 2018. godini važnije pitanje provedbe presude u slučaju Mostara.

Nakon što je član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio kako će u PSBiH već ovog mjeseca podnijeti inicijativu da se lokalni izbori održe zajedno sa općim 2018, iz SNSD-a poručuju da ne gledaju blagonaklono na ovu ideju. Poslanica SNSD-a Milica Marković smatra da bi se Čović više trebao brinuti oko izbora u Mostaru, nego o tome hoće li biti “odvojeni ili sastavljeni opšti i lokalni izbori”.

Zapečaćen grad

- To je potpuno marginalno u odnosu na pitanje Mostara, koji godinama nije imao izbore i u kojem su ljudima potpuno uzurpirana ljudska prava da se izjasne o situaciji u svom gradu. Mostar stoji kao zapečaćen grad i to gospoda Čović i Izetbegović trebaju riješiti. Neka Čović kaže kako misli implementirati presudu Ustavnog suda, poručila je Marković.Dodala je i da HDZ-u odgovara neriješena situacija i “zato Čović nije ažuran u njenom rješavanju”.

- Jer, da im je bilo stalo, oni bi požurili sa rješavanjem pitanja Mostara prije lokalnih izbora, odnosno s proljeća ove godine, kada su u fokusu bile izmjene Izbornog zakona. Kada je to bilo na dnevnom redu, HDZ se uopšte nije sekirao zbog toga što nema rješenja za Mostar, zaključila je Marković.

Član Kolegija Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) kazao je da, ukoliko bi se išlo ka usvajanju Čovićeve inicijative, morale bi se mijenjati određene odredbe nekih zakona, čak i Ustava.

- To je jedno pitanje koje je poprilično problematično kada je u pitanju BiH, jer je poznato da se teško mijenjaju i Ustav i zakoni kada se govori o izbornom procesu. S druge strane, postoji taj racionalniji pristup prema izbornom procesu, jer je kod nas svaka druga godina izborna i to otežava reforme. Međutim, činjenica je da bi možda i trebalo svake dvije godine preispitivati volju građana. Sve je stvar procjene, kazao je Džaferović.Naglasio je da je SDA imala raniji stav da ne bi imala ništa protiv ovakve inicijative, “ali sačekat ćemo da stigne inicijativa i onda će se organi stranke opredijeliti”.Ako je iskrena namjera spajanja izbora, smatra poslanik SDP-a Saša Magazinović, pravo pitanje je zašto nisu spojili izbore sada i zajedno sa lokalnim održali i opće.

Paravan za podjele

- S vremena na vrijeme se pojave teme koje treba da odvuku pažnju javnosti. Sjetite se samo priče o Mostaru kao glavnom gradu. Ko danas to spominje? Niko. Bojim se da se i u ovom slučaju radi o još jednoj temi koja treba da posluži kao politički paravan za ozbiljnu namjeru provođenja projekta etničke podjele FBiH i države u cjelini, što će se pod krinkom implementacije presude Sejdić-Finci pokušati provesti početkom naredne godine, mišljenja je Magazinović.

Poslanik PDP-NDP-a Momčilo Novaković smatra da je za Čovićevu inicijativu potrebno uraditi ozbiljnu analizu.

- Teško da ovakva inicijativa može dobiti podršku u Parlamentu BiH, jer je upitna njena zakonitost, kazao je Novaković.

Izvor: hayat.ba

Komentari

Noviji Stariji