NEVJEROVATNO: ZAŠTO PACIJENTIMA U BOLNICI UVIJEK DAJU ŽELE?


Glicin, koji je aktivni sastojak želatina u prahu ima izuzetno moćno protupalno dejstvo.

Posljednja istraživanja su pokazala da može da bude vrlo koristan u procesu zacjeljivanja rana. Takođe, glicin pozitivno utiče i na kvalitet sna. Zašto daju žele pacijentima u bolnici?

Odgovor je prost i vrlo interesantan: smatra se "čistom tečnošću", baš kao i voda, čaj, supa... Zapravo, bolnice koriste želatin kao obrok zbog činjenice da želudac ljudi koji se oporavljaju nije u stanju da se izbori sa nečim jačim, tako da je žele najlakša varijanta hrane koju ljudsko tijelo može da svari.

Osjetljivoj utrobi je potreban takav unos kalorija koji za pacijenta neće biti stresan. Žele je dokazano najbolje rješenje jer sadrži visok nivo šećera.

Osim toga super lako ga je svariti, a to je krucijalno za ljude koji se oporavljaju.

Važno je napomenuti da želatin pojačava lučenje želudačne kiseline, a istovremeno obnavlja sluzokožu želuca, i na taj način poboljšava snagu utrobe i varenja.

Želatin može da zadrži tečnost u digestivnom traktu, da apsorbuje vodu i utiče na zdrave pokrete crijeva.


Izvor: hayat.ba

Komentari

Noviji Stariji