SEDAM SPEKTAKULARNIH ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI KOJE NAM PRUŽA - PRĐENJE!


Idemo biti realni - prdimo svi. Baš svi. I glupo je što je taj običan prdac izaziva toliku lavinu čuđenja, smijeha, toliko srama jer je netko - eto jelte, zamislite - prdnuo!

A svi jako dobro znamo da je prđenje zdravo, da nam je prđenje prijeko potrebno - za naše zdravlje. I ne kaže se uzalud "Svaki prdac novčić manje u doktorov džep". Ako još niste svjesni koliko je ta tabuizirana radnja zdrava, dajte da vas prosvijetlimo. I ne sramite se vlastitog prdca - znate li da čak i zmije prde?

No vratimo se našem zdravlju i spektakularnim prednostima koje nam pružaju naši prirodni plinovi.

Zabrinite se vi koji ne prdite

Dok god imate svoje stare, dobre, prirodne plinove znači da vaša probava radi baš onako kako treba. Plinovi su sastavni dio probavnog sustava svih živih bića, oni su nusprodukt probave i kao takvi moraju negdje izići van. U suprotnom, nešto ne valja s vašom probavom. Možda bi se baš vi koji ne prdite stoga trebali zapitati - kome je bolje?

1. Prdac vas rješava nadutosti

Kada se nakon obilnijeg jela još dugo nakon osjećate naduto i napuhnuto, to nije samo obilna porcija koju ste pojeli. To je nakupljenih zrak koji žudi da izađe i tome se nikako ne biste trebali opirati. Nađite miran kut i oslobodite ga se - bez imalo srama jer vaš trbuh i vaše (pre)uske hlače bit će vam i više nego zahvalne. Činjenica je doduše da je nadutost ponekad uzrokovana i nakupljanjem vode, ali u većem brojem slučaju plin je taj koji treba van.

2. Prdac je izuzetno dobar za zdrava debela crijeva

Kada smo bili mali mame su nas učile da ga nikada ne zadržavamo, a onda su nam malo poslije, kada smo odrasli, rekle da se sramimo kada smo ga pustili. I zbog tog prelaska iz nevine dječje u ozbiljnu odraslu dob prdac je postao tabu, nešto sramotno, nešto loše. Naravno, samo ako smo u javnosti. Zato kada god imate priliku, da ne smetate nikome, odvalite ga slobodno. Otpustite ga jer ćete tako učiniti jako puno za zdravlje vašeg debelog crijeva koje ne podnosi da ga se sputava. dakle, dog god imate zdrav prdac znajte da je i vaše debelo crijevo sigurno u redu.

3. Prdac je dobar znak da nešto ne valja s vašim organizmom

Vjerujemo da niste znali, ali prdac je zaista jedan od onih hvale vrijednih znakova po kojima možemo predvidjeti da se nešto počelo događati s našim zdravljem. Ne bojte se stoga ponekad malo proanalizirati vlastiti prdac - onako se neprimjetno osvrnuti na njegov miris, učestalost i eventualne naznake bola i peckanja jer ako shvatite da tu nešto smrdi, može biti da ste počeli pokazivati možda prve znakove intolerancije na određene vrste namirnica ili vam prijete nešto mnogo gore - primjerice rak debelog crijeva.

4. Miris prđenja je prava stvar

Naravno da znamo da zvuči jako čudno i jako bljak, ali miris prdca je zapravo jako dobro uvući u sebe. Ne biste vjerovali, ali je tako - kaže to nekoliko studija koje su se bavile ne baš finim mirisima i njihovim poveznicama s ljudskim zdravljem, a koje kažu da učestalo udisanje teških mirisa pomaže našem organizmu spriječiti oštećenje matičnih stanica te samim time čak i spriječiti pojavu moždanog udara.

Naravno, sve u normalnim količinama jer je prdac svih živih bića prilično toksičan, odnosno, bio bi da ga ispuštamo u velikim količinama.Ovako, u ovim malim, slobodno "uživajte" - jer su dobra prevencija vašem zdravlju.

5. Prdac pomaže i kod dijete

Umjesto da se stalno borite s pronalaskom onih namirnica koje vas neće napuhnuti, radije "idite s vjetrom" i jedite sve jer vaša dijeta treba i vaše plinove. Zato ako ste primijetili da otkako ste na dijeti malo manje prdite to vam je savršen znak - to vam vaše tijelo ukazuje da ste malo zakazali s unosom vlakana i da pod hitno trebate posegnuti za malo leće, graha, kelja.Isto će vam tako prdac reći i ukoliko ste pretjerali sa svojom proteinskom dijetom jer previše crvenog mesa može uzrokovati teže mirise, pa onda znajte - umjesto da gušite sve oko sebe, radije malo smanjite unos mesa. Možda vi mislite da vam ti proteini trebaju, ali vaš organizam kaže drugačije.

6. Prdac je znak da ste fit

Ne biste vjerovali, ali mršavi ljudi obično prde puno više od gojaznih - i to zato što imaju jako dobru, zdravu probavu s puno dobrih crijevnih bakterija koje rade sto na sat. Ako žalite za baš takvim dobrim bakterijama koje će vas nagnati na malo žešće plinovite akcije kako biste i vi uhvatili korak s boljim zdravljem, primite se onih namirnica koje vam u tom slučaju trebaju. A to su namirnice koje i same malo smrde kada se kuhaju kao što su karfiol, kupus, prokulice. S malo takvog povrća vaša će crijevna flora oživjeti, a prve rezultate vidjet ćete, odnosno osjetit ćete tamo iza.

7. Kakav odušak

Znamo da nije pristojno, ali znamo i da je toliko zdravo. I ne samo to. Zadržavanje plinova može utjecati i na naše psihofizičko stanje - jer ako nas ulovi, a nemamo kuda pobjeći, ako nas nadutost mori cijeli dan - bit ćemo čangrizavi. Zato, ako je ikako moguće, sakrijte se, napnite se, oslobodite se. Bit će vam lakše.

 Izvor: hayat.ba

Komentari

Noviji Stariji