Lekcija iz demokratije: Scenario po kom bi Klintonova mogla da postane predsednica

Iako je Donald Tramp proglašen za pobednika, Hilari Klinton još uvek ima šansu da preuzme Belu kuću jer izbori nisu zvanično završeni.

Na osnovu Ustava Sjedinjenih Američkih Država, Tramp može lako da izgubi predsedničke izbore. Kako bismo razumeli zašto, potrebno je da razumemo kako funkcioniše američki “elektorski sistem”.

Pisci američkog Ustava znali su da je direktna demokratija najgori oblik vladavine. Zato su uspostavili takozvani “elektorski izborni sistem”.

Predsednika Amerike ne bira narod, već “elektorski koledž”.

Građani Amerike na predsedničkim izborima ne glasaju za predsedničkog kandidata, već za elektore. Svaka država na osnovu broja stanovnika ima određeni broj “elektora”.

Elektorski koledž čini 538 elektora. Da bi neko postao predsednik Amerike, potrebno je da osvoji najmanje 270 glasova elektora.

Na primer, Kalifornija ima najviše elektora (55) jer ima najveće stanovništvo. Kada građani Kalifornije glasaju na predsedničkim izborima, oni zapravo glasaju za elektore, a ne za predsedničkog kandidata.

Njihov zadatak je da posle izbora, 19. decembra, izaberu predsednika Amerike.

Budući da su elektori obični ljudi, njihova je obaveza da glasaju za onog kandidata za kog je glasala većina naroda.

Međutim, elektore ništa ne obavezuje da glasaju za kandidata za kog je glasao narod. “Neverni elektori” su oni elektori koji namerno prekrše volju naroda. Samo 29 država elektorima tehnički zabranjuje da glasaju suprotno volji naroda. Mogu biti novčano kažnjeni, ali su te kazne simbolične.

Jedan republikanski elektor, Kris Suprun iz Teksasa, inače vatrogasac, rekao je medijima da neće glasati za Trampa.

S druge strane, jedan elektor iz Vašingtona rekao je medijima u toku predizborne kampanje da neće glasati za Klintonovu.

Pisci američkog Ustava osmislili su takav sistem jer su se “plašili direktne demokratije”. Elektorski sistem uspostavljen je kako na vlast ne bi došao tiranin.

Osnivači Amerike znali su da je narodnom lako manipulisati. Ukoliko bi narod kojim slučajem izabrao tiranina za predsednika, posao je elektora da to spreče.

Dakle, elektorski sistem je uspostavljen zbog ljudi kao što su Donald Tramp.

Bilo bi potrebno da 20 republikanskih elektora prekrši volju naroda i glas za Hilari Klinton ili nekog drugog kandidata.

“Neverni elektori” nikada do sada nisu promenili ishod predsedničkih izbora. Međutim, zbog velikog nezadovoljstva američkog naroda, postoji ozbiljna opasnost da Tramp ne bude predsednik ukoliko najmanje 20 elektora odluči da glasa za Hilari Klinton 19. decembra.

Klintonova je na izborima osvojila više glasova, ali je izgubila zbog elektorskog sistema.

Ukoliko Tramp i Klintonova 19. decembra ne osvoje najmanje 270 elektorskih glasova, Predstavnički dom Kongresa bira predsednika Amerike. Da dođe do takvog scenarija, Tramp bi sigurno postao predsednik jer Predstavnički dom kontrolišu republikanci.

(bhmagazin.org)

Komentari

Noviji Stariji