RASKRINKAN PREVARANT IZ MOŠEVCA: Novinari Blica razgovarali s ocem Srbina iz Berlina “Bobana S” za koga je Galijašević ustvrdio da ne postoji!

Samozvani stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ustvrdio je da zapravo ne postoji Srbin pod imenom Boban.S i da je riječ o preudonimu koji standardno koriste mladići Iz Sandžaka na falsificiranim pasošima kako bi prikrili svoj stvarni muslimanski identitet. Ali, novinari beogradskog Blica nedvojbeno su ustanovili da je u cijeloj priči jedini stvarni falsifikator – Dževad Galijašević


Za napad “kamionom smrti” u Berlinu koji je odnio 12 života, njemačka policija tereti  Anisa Amrija iz Tunisa, čiji je DNK pronađen u vozilu. Detaljnom provjerom osumnjičenog otkriveno je da je povezan sa Srbinom iz Njemačke po imenu Boban S., koji je u novembru uhapšen zbog regrutovanja vojnika  za Islamsku državu.

No, samozvani “stručnjak za borbu protiv terorizma”, Dodikov plaćenik,  Dževad Galijašević, izjavio je da su  ime “Boban”, na falsificiranim  pasošima koristili “mnogi poznati teroristi iz Sandžaka”.

“Sve Boban do Bobana, a Srbina ni za lijeka” – rekao je Galijašević navodeći niz imena mladića iz Sandžaka koji su navodno koristili lažno ime Boban kako bi prikrili svoj muslimanski  identitet.

Galijaševićevu tvrdnju prenijeli su bezmalo svi mediji u Srbiji i Republici Srpskoj, uključujući i beogradski Blic, čiji su novinari, samo nekoliko sati kasnije, dokazali da je u cijeloj priči jedini stvarni falsifikator – samozvani striučnjak za borbu protiv terorizma, Dževad Galijašević.

Naime, novinari Blica zaputili su se u Bor, u tamošnje selo Šarbanovci, gdje su pronašli i razgovarali sa Slavoljubom Simeonovićem, ocem osumnjičenog Bobana Simeonovića, za koge je “stručnjak” Galijašević ustvrdio da ne postoji.

– Rečeno mi je da ne razgovaram sa vama. Ja i onako ništa ne znam, tako da nemam šta ni da pričam, ali nije sve kao što se piše – rekao je novinarima kratko Slavoljub, a onda i ušao u kuću i zatvorio vrata.
Kako komšije pričaju za “Blic”, Bobana pamte kao “finog i pametnog mladića”.

– Boban potiče iz dobre porodice. Videli smo ga prošle godine kada je dolazio sa svojom suprugom Nemicom, koja je takođe prešla u islam. Bila je pokrivena, nosila je feredžu, što je mnogima u selu bilo čudno. I Boban je imao bradu i izgledao kao musliman. To je Bobanu drugi brak, pošto se prethodno ženio Ukrajinkom – priča komšinica Anka Krinić.

Ona dodaje da je Boban rođen u Njemačkoj, gdje je završio školu i fakultet.

– Ne možemo da verujemo da je Boban umešan u takve stvari, njih svi znaju kao dobru porodicu. Bobana smo znali kao dobrog dečka, odrastao je u Dortmundu, roditelji imaju samo njega – kaže ova komšinica porodice Simeonović.

Kako je “Blic” saznao, Boban Simeonović je u Dortmundu završio Tehnički fakultet i nosi zvanje biohemijskog inženjera.

Njemačka policija ga je sredinom novembra uhapsila sa još četvoricom osumnjičenih za regrutovanje džihadista kada je Boban navodno i priznao da je pripadnik Islamske države.

Berlinska policija jučer je izvijestila da je osumnjičeni za napad u Berlinu, Tunižanin Anis Amri, neko vrijeme živio u stanu Bobana Simeonovića u Dortmundu.

Komentari

Noviji Stariji