JUŽNO VOĆE ŠTITI MOZAK

Žene koje redovno jedu pomorandže, grejpfrut i limun imaju 20 posto manji rizik da dožive moždani udar, pokazuju istraživanja britanskih naučnika. Isti je efekat i ukoliko piju sveže cijeđene sokove od citrusnog voća.

- Ključ je u flavonoidima, prirodnim antioksidansima i antizapaljenskim činiocima koji snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola. Na taj način pomažu arterijama - ,objašnjava dr Odin Kasidi, vođa istraživačkog tima. Istraživanje ima za cilj da objasni vezu koja vlada među flavonoidima iz određenog južnog voća i ženskog mozga.


Iako su i druge namirnice bogate flavonoidima, naročito crno vino, njihova blagodat se ne ispoljava u tolikoj mjeri. Zapravo, pojačan unos ovih jedinjenja iz svih namirnica, osim južnog voća, nije u tolikoj mjeri doveo do smanjenja rizika od šloga, zato je ovo istraživanje veoma važno, prenosi Atv.

Britanski ljekari savjetuju žene da preventivno konzumiraju što više pomorandže i grejpfruta, a limuna onoliko koliko im prija za želudac, naročito ako imaju predispozicije za moždani udar.


(hayat.ba)

Komentari

Noviji Stariji