Žene koje redovno jedu pomorandže, grejpfrut i limun imaju
20 posto manji rizik da dožive moždani udar, pokazuju istraživanja
britanskih naučnika. Isti je efekat i ukoliko piju sveže cijeđene sokove
od citrusnog voća.
Iako su i druge namirnice bogate flavonoidima, naročito crno vino, njihova blagodat se ne ispoljava u tolikoj mjeri. Zapravo, pojačan unos ovih jedinjenja iz svih namirnica, osim južnog voća, nije u tolikoj mjeri doveo do smanjenja rizika od šloga, zato je ovo istraživanje veoma važno, prenosi Atv.
Britanski ljekari savjetuju žene da preventivno konzumiraju što više pomorandže i grejpfruta, a limuna onoliko koliko im prija za želudac, naročito ako imaju predispozicije za moždani udar.
(hayat.ba)
- Ključ je u
flavonoidima, prirodnim antioksidansima i antizapaljenskim činiocima
koji snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola. Na taj način pomažu
arterijama - ,objašnjava dr Odin Kasidi, vođa istraživačkog tima.
Istraživanje ima za cilj da objasni vezu koja vlada među flavonoidima iz
određenog južnog voća i ženskog mozga.
Iako su i druge namirnice bogate flavonoidima, naročito crno vino, njihova blagodat se ne ispoljava u tolikoj mjeri. Zapravo, pojačan unos ovih jedinjenja iz svih namirnica, osim južnog voća, nije u tolikoj mjeri doveo do smanjenja rizika od šloga, zato je ovo istraživanje veoma važno, prenosi Atv.
Britanski ljekari savjetuju žene da preventivno konzumiraju što više pomorandže i grejpfruta, a limuna onoliko koliko im prija za želudac, naročito ako imaju predispozicije za moždani udar.
(hayat.ba)
Objavi komentar