Organizacija Consumer Reports, koja se bavi istraživanjem kvaliteta proizvoda na tržištu, provela je istraživanje čiji su rezultati pokazali da razni sokovi od jabuke i grožđa sadrže otprilike 10 posto “ukupnog nivoa arsena koja premašuje standarde Administracije za hranu i lijekove”. Istraživanje je provedeno u trima različitim američkim saveznim državama, na nasumce odabranim sokovima u trgovinama.
Najgore od svega je to što se u većini slučajeva radi o neorganskom arsenu, što znači da je izrazito kancerogen. Iako ne postoje dopuštene granice arsena u sokovima, jedan od četiri uzoraka pokazao je da se u njemu nalazi gotovo dvostruko više od pet ppm (eng.: parts per million), koliko je dopušteno u pakovanju boce vode.


Ovo otkriće navelo je američko udruženje potrošača da od Administracije za hranu i lijekove zatraži postavljanje standarda za sokove od jabuke i grožđa kako bi oni bili po mogućnosti što niži
hayat.ba
Objavi komentar