MISLILI STE DA SU ODLIČNI ZA ZDRAVLJE: OVI SOKOVI KOJI NAS TRUJU, A DA TOGA NISMO NI SVJESNI


Organizacija Consumer Reports, koja se bavi istraživanjem kvaliteta proizvoda na tržištu, provela je istraživanje čiji su rezultati pokazali da razni sokovi od jabuke i grožđa sadrže otprilike 10 posto “ukupnog nivoa arsena koja premašuje standarde Administracije za hranu i lijekove”. Istraživanje je provedeno u trima različitim američkim saveznim državama, na nasumce odabranim sokovima u trgovinama.

Najgore od svega je to što se u većini slučajeva radi o neorganskom arsenu, što znači da je izrazito kancerogen. Iako ne postoje dopuštene granice arsena u sokovima, jedan od četiri uzoraka pokazao je da se u njemu nalazi gotovo dvostruko više od pet ppm (eng.: parts per million), koliko je dopušteno u pakovanju boce vode.
Prethodna naučna istraživanja već su pokazala da hronična izloženost arsenu i olovu, čak i količina ispod dopuštenih za flaširanu vodu, može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima.
Shodno tome, postavlja se pitanje zašto Administracija za hranu i lijekove nije objavila stroge dopuštene granice tih elemenata u sokovima, kao što je to napravila za vodu. Uostalom, djeca su ta koja najviše konzumiraju voćne sokove i negativni utjecaji prvenstveno će se odraziti na najmlađe.
Ljudi me često pitaju zašto ljudi češće ne umiru od arsena ako je izloženost toliko štetna. Pokušavam im objasniti da će u velikoj većini slučajeva bilo koji relativno mali nivo ovih elemenata znatno pogoršati mnoge bolesti, no takvi se efekti zanemaruju zbog toga što nikome nije palo na pamet povezati te dvije stvari i doći do određenih zaključaka – objasnio je toksikolog Joshua Hamilton.
Ovo otkriće navelo je američko udruženje potrošača da od Administracije za hranu i lijekove zatraži postavljanje standarda za sokove od jabuke i grožđa kako bi oni bili po mogućnosti što niži


hayat.ba

Komentari

Noviji Stariji