Vijeće ministara BiH: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Danas je održana 5. vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući VIjeća minsitara Zoran Tegeltija kazao je nakon sjednice da im je fokus eliminisanj eposljedica koje izaziva korona, te su donijeli odluku o proglašenju prirodne nepogode.

Usvojen je odluka o načinu rada Institucija BiH.

"Zakon u BiH je definisao postojanje koordinacionog tijela. Tačno je definisano ko ga čini, definisani su predstavnici pojedinih institucija. Na čelu tog tijela nalazi se Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH. Koordinaciono tijelo zaduženo je za saradnju i koordinaciju svih tijela koja rade na borbi protiv koronavirusa. Ovo će nam omogućiti bolju i adekvatiniju borbu", kazao je Tegeltija.

Kada je u pitanju odluka o propisivanju dodatanih sulova za ulazak stranaca u BiH, definisane su zemlje iz kojih građani ne mogu da ušu u našu zemlju.

"Napravili smo izuztetak da se mjere zabrane ulaska, ne odnose na vozče terentih kamion, pilota, odnosno svih službi koje se nalaze u avionskom saobraćaju. Za njih će biti poduzete dodatne mjere. Još jedan smo izzuteak napravili za diplomete koje su akreditovane u BiH".

Vijeće ministara je razmatralo i usvojene zaključke Predsjedništva BiH.

"Najveći izazov bit će izgradnja šatorskih karantina na graničnim prelazima za građane BiH. Drugi izazov e nam biti izmejna zakona o javnim nabavkama. Nalazimo se na samom početku borbe protiv posleqjdica koje izaziva ova epidemija", rekao je Tegeltija.

 Tegeltija je kazao da moraju raditi na čišćenju poslejdica koje donese epidemija, te je istaknuo da smatra će koordinaciono tijelo uraditi dobar posao.


(radiosarajevo.ba)

Komentari

Noviji Stariji