JEDITE HRANU U BOJAMA DUGE!

Raznobojne  namirnice pružaju sve vrste  hranjivih materija  koje su potrebne  organizmu. Najzdravija (i najukusnija) ishrana je uvijek raznobojna, mada veliki broj ljudi ne poštuje ovo pravilo i ne konzumira dovoljno voća i povrća jarkih boja.

Inače, voće i povrće sadrži  fitonutrijente, materije koje po mišljenju eksperata pružaju zaštitu od gojaznosti, tumora i  srčanih oboljenja. Znači, da biste zadovoljili stvarne potrebe organizma, uključili (ili povećali  unos) određene namirnice u svakodnevnu ishranu, pogledajte tablicu eksperata i:

Jedite više: zelene salate, špinat, tikvice, brokoli, zelene mahune, prokelj, soju

Štite od: alzheimerove bolesti, degenerativnih  promjena na makuli, tumora pluća

Jedite više: jagode, paradajz, jabuke, brusnice, dinje, rotkvice, nar

Štite od: ćelijskih oštećenja, tumora dojki i prostate

Jedite više: tikvu, krompir, mrkvu, kajsije, pomorandže, kukuruz, ananas, limun

Štite od: srčanih oboljenja, moždanog udara, astme, reumatoidnog artritisa

Jedite više: bijeli luk, crni luk, kruške, crni grah, karfiol

Štite od: hipertenzije, povišenog nivoa holesterola  i gubitka koštane mase

Jedite više: grože, smokve, borovnice, crveni kupus, kupine, patlidžan, šljive

Štite od: gubitka pamćenja, preranog starenja, tumora, srčanih oboljenja

Povrće u zamrzivaču

Povrće treba dobro oprati pod mlazom vode i blanširati (nakratko staviti u vrelu vodu ili na paru) čime se usporava ili zaustavlja aktivnost enzima. U suprotnom, povrće gubi boju i ukus, otvrdne. Poslije blanširanja treba ga oprati hladnom vodom da se zaustavi proces kuhanja. Kad se ohladi, povrće treba staviti u plastične kese ili kutiju, a zatim u zamrzivač (najkasnije za 24h, a dotle ga treba držati u frižideru).

Info plus: Najbolje je jesti lokalno sezonsko voće i povrće, i to po mogućnosti organskog  porijekla.


(Hayat.ba)

Komentari

أحدث أقدم